
Τα κουνέλια μπορούν να γίνουν θαυμάσια κατοικίδια. Καθώς τα μαθαίνετε με την πάροδο του χρόνου, το σίγουρο είναι πως θα αγαπήσετε τη γοητεία και τη μοναδική τους προσωπικότητα.
Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα όσα απαιτούνται γύρω από την φροντίδα τους ώστε να παραμείνουν ευτυχή και υγιή.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα στο κουνέλι σας ώστε να ζήσει μια ιδανική ζωή.
1. Εσωτερικού χώρου ή Υπαίθρια Κατοικίδια;
Η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρετε, σχετικά με το κουνέλι σας, είναι να καθορίσετε αν θα ζει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από την αρχή. Τα κουνέλια που ζουν στους εσωτερικούς χώρους γίνονται γρήγορα ιδανικά κατοικίδια ζώα, ενώ ένα υπαίθριο κουνέλι, ανεξάρτητα από την φροντίδα που θα του παρέχετε, δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει τόσο κοινωνικό κι εξοικειωμένο. Επίσης, ένα κουνέλι εσωτερικού χώρου είναι σίγουρα πιο ασφαλές από τα αρπακτικά ζώα και τα παράσιτα από ένα κουνέλι που ζει σε κλουβί εξωτερικού χώρου. Τούτου λεχθέντος, σε ό,τι κι αν αποφασίσετε, προμηθευτείτε τα απαραίτητα Βιβλία - Οδηγούς που θα σας κατευθύνουν με σωστά βήματα πάνω στην κατάλληλη φροντίδα του κουνελιού σας. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, άλλη φροντίδα απαιτείται στα κουνέλια εσωτερικού χώρου κι άλλη του εξωτερικού.
2. Κατάλληλο κλουβί!
Το κουνέλι θα απαιτήσει αρκετό χώρο για τον ύπνο, το παιχνίδι, το φαγητό και τις ακαθαρσίες. Πριν επιλέξετε ένα κλουβί, φροντίστε να μάθετε πόσο μεγάλη, σε μέγεθος, μπορεί φτάσει η ράτσα του κουνελιού σας κι επιλέξτε ένα κλουβί για το τελικό του μέγεθος. Λάβετε υπόψη ότι ένα ξύλινο κλουβί μπορεί να κρατήσει οσμή θα σας δυσκολεύσει στο καθάρισμα και στην απολύμανσή του. Από την άλλη, ένα σύγχρονο εμπορικά κλουβί, που διαθέτει πλαστικό πάτο, χαρίζει άνεση και καθαριότητα τόσο σε εσάς όσο και στο κουνέλι.
3. Σωστή Διατροφή!
Το κουνέλι θα σας φαίνεται σαν ένας non-stop φαγοπότης και η αλήθεια είναι πως αγαπούν να μασουλάνε. Στην πραγματικότητα, έτσι πρέπει να γίνεται διότι βοηθάει σε ένα απαλό και μόνιμο τρόχισμα των δοντιών τους (τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν).
Ψάξτε για ενισχυμένα σφαιρίδια ασβεστίου σε οργανωμένα Pet Shop. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάποιο με γνωστό εμπορικό σήμα ή φορτωμένο με λιχουδιές, διότι το πιθανότερο είναι το κουνέλι σας να προτιμήσει τις λιχουδιές και να αγνοήσει το υπόλοιπο.
Μια συσκευασμένη ξηρά τροφή (πλούσια σε φυτικές ίνες), λίγα φρούτα και λαχανικά, αποτελούν μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.
Επίσης, πέρα από την ξηρά τροφή, το κουνέλι θα πρέπει να τρώει καθημερινά ξηρό χόρτο (σανό), διότι καθαρίζει το στομάχι και το έντερό τους.
Αποφεύγετε κάθε είδους συσκευασμένες λιχουδιές του εμπορίου γιατί είναι άκρως παχυντικές. Ως λιχουδιές μπορούν να θεωρηθούν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, καθώς και κλαδιά δέντρων, όπως μηλιά και ιτιά.
4. Φρούτα και Λαχανικά!
Τα κουνέλια μπορούν να τρώνε λαχανικά και φρούτα, αλλά πάντα με μέτρο. Δεν θα πρέπει να δίνονται ως κανονικό γεύμα αλλά ως λιχουδιά. Αυτό σημαίνει πως η ποσότητά τους θα είναι περιορισμένη: 2 κούπες λαχανικών ή 1-2 κουταλιές της σούπας φρούτα την ημέρα.
Προσοχή στην επιλογή των φρούτων και λαχανικών!
Το μπρόκολο, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φυσαλίδες αερίου που τα κουνέλια δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν. Τα κουνελάκια λατρεύουν φέτες μήλου, φράουλες, το μαϊντανό, ακόμα και πιπεριές. Πολλά βότανα, όπως το κόλιαντρο, είναι επίσης μια ευχάριστη λιχουδιά για τα κουνέλια.
5. Καλλωπισμός!
Το κουνέλι, όπως και η γάτα, αφιερώνει πολύ χρόνο στην περιποίησή του. Σε αντίθεση, όμως, με τη γάτα, το κουνέλι δεν διαθέτει την ικανότητα να φτύνει τριχόμπαλες.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε το κουνέλι σας καθημερινά, προκειμένου να απομακρύνετε τις περιττές τρίχες. Η πτώση τριχών θα είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες περιόδους του έτους γι' αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας λαμβάνει όσο βούρτσισμα χρειάζεται.
Επίσης, με τη βοήθεια του κτηνίατρου, μην παραλείπετε να κόβετε τακτικά τα νύχια του κουνελιού.
6. Κοινωνικές ανάγκες!
Το κουνέλι είναι ένα κοινωνικό ζώο. Το σίγουρο είναι πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός άλλου κουνελιού αλλά, αν το κατοικίδιό σας ήταν εξαρχής μόνο του, φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του καθημερινώς. Είναι προτιμότερο αυτό από το να αποκτήσετε ένα επιπλέον κουνέλι.
Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το κατοικίδιό σας, τόσο πιο γρήγορα θα ενταχθεί μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, τα κουνελάκια που περνάνε αρκετό χρόνο με τον ιδιοκτήτη τους, τείνουν να είναι πιο χαλαρά και φιλικά σε σύγκριση με άλλα κατοικίδια ζώα που μένουν μόνα τους κατ' επιλογήν των ιδιοκτητών τους.
7. Άσκηση!
Αφήνοντας το κουνέλι σας μόνιμα κλεισμένο στο κλουβί, μειώνεται κατά πολύ η διάθεσή του. Άλλωστε, η έλλειψη άσκησης δεν είναι υγιές.
Μπορείτε να αφιερώσετε ένα δωμάτιο, μέσα στο σπίτι σας ή στην αυλή, όπου θα μπορεί να τρέχει και να χοροπηδάει.
Συνήθως, οι πρωινές και απογευματινές ώρες είναι οι πιο κατάλληλες για να το αφήσετε ελεύθερο, ενώ 3-5 ώρες καθημερινώς αρκούν για να περάσουν ζωτικό χρόνο με τον εαυτό του και τη Φύση του. Πολλοί ιδιοκτήτες είναι αρκετά άνετοι ώστε να επιτρέπουν στο κουνέλι τους να κυκλοφορεί σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κάθε απαραίτητη ασφάλεια στους χώρους!
8. Απαραίτητη ασφάλεια στο σπίτι!
Στα κουνέλια αρέσει να μασάνε τα ξύλινα πόδια των τραπεζιών, τις κουρτίνες, το σοβά των τοίχων κλπ. Και η αλήθεια είναι πως τα θεωρούνται πολύ νόστιμα σνακ!
Ακόμη χειρότερα, πολλά κουνέλια έλκονται από τα ηλεκτρικά καλώδια κι αρχίζουν να τα ροκανίζουν μη μπορώντας να αντιληφθούν τον μεγάλο κίνδυνο που τα παραμονεύει. Υπάρχουν ειδικές πλαστικές θήκες που καλύπτουν πέρα ως πέρα το καλώδιο και προστατεύουν το κατοικίδιο.
Επίσης, μπορείτε να κρατάτε χάρτινα κουτιά (και άλλα ασφαλή αντικείμενα) και να τα δώσετε στο κουνέλι σας ως παιχνίδι για να ικανοποιήσει την ενέργεια και την περιέργειά του.
9. Εκπαίδευση Τουαλέτας!
Ναι, τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν! Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν μια συγκεκριμένη γωνία του κλουβιού, όπου το κουνέλι, με ένα hop, ανακουφίζει τον εαυτό του.
Ο πιο εύκολος τρόπος εκπαίδευσης είναι: Λίγο πριν καθαρίσετε το κλουβί, συγκεντρώνετε λίγες ακαθαρσίες σε μια συγκεκριμένη γωνιά. Το κουνέλι σας, λόγω μυρωδιάς, θα ξαναπάει στο ίδιο σημείο. Φυσικά, μερικές ράτσες λαμβάνουν καλύτερη κατανόηση από κάποιες άλλες, αλλά η εκπαίδευση πάντα μπορεί να επιτευχθεί και αξίζει τον κόπο!
10. Εποπτεία!
Τέλος, κρατήστε ώρα όταν βγάλετε το κουνέλι σας έξω από το κλουβί. Τα κουνέλια μπορούν να θέσουν, με μεγάλη ευκολία, τον εαυτό τους σε αταξία.Από την άλλη, μπορεί να σας τύχει ένα τεμπέλικο κουνέλι που του αρέσει να κάθεται και να παρακολουθεί τηλεόραση με εσάς και τα παιδιά. Όταν πρόκειται για τα παιδιά, βέβαια, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή! Τα κουνέλια είναι ευαίσθητα και τα παιδιά δεν επιτρέπεται να τα παίρνουν αγκαλιά χωρίς την εποπτεία ενός ενηλίκου. Πάντως, όσο ελεύθερο κι αν το αφήνετε, όπου κι αν το περιορίζετε, οφείλετε να το έχετε έννοια επί μονίμου βάσεως!
Μπορείτε να βελτιώσετε τη ζωή τους ακολουθώντας τις παραπάνω βασικές συμβουλές και κάνοντας τα να αισθανθούν οικεία και ασφάλεια!
Πηγή: www.amerikanki.com